ceai verde

Ceaiul si beneficiile sale pentru sanatate

Chiar daca pare greu de crezut ceaiul, si nu cafeaua, este bautura cea mai raspandita din lume. Stimulant, racoritor si aproape lipsit de calorii (sub 2cal/100g), ceaiul nu este doar  reconfortant, ci reprezinta un agent antioxidant puternic impotiva imbatranirii si a multiplelor afectiuni degenerative legate de inaintarea in varsta.

Similar apei si cafelei, ceaiul nu are o valoare nutritiva proprie pentru ca nu contine proteine, glucide, lipide, nici minerale sau vitamine. Este un lichid pe care putem sa-l consumam pentru a acoperi aportul hidric zilnic si este o alternativa sanatoasa pentru apa (cu conditia sa nu fie indulcit).

Avand in vedere zecile de sortimente care exista alaturi de nenumaratele ritualuri de servire, ceaiul poate fi transformat, dupa moda englezeasca, intr-o gustare placuta si lipsita de calorii. Pentru ca se foloseste o cantitate mica de ceai la preparare, bautura obtinuta este mai „slaba” decat cafeaua, adica are doar jumatate din continutul de cafeina al acesteia (~30-40mg/ceasca).

Exista numeroase studii stiintifice care vizeaza efectele benefice ale ceaiului asupra sanatatii, multe din calitatile acestuia facandu-l aproape miraculos. Ceaiul este un produs necesar functionarii optime a organismului si ar trebui sa fie prezent in dieta zilnica, ca si aliment functional.  Cantitatea mare de flavonoide din ceai si mai ales concentratia crescuta de catechine din ceaiul verde, il recomanda pentru consumul zilnic drept sursa majora de antioxidanti. Chiar daca natura fitonutrientilor (polifenoli, flavonoide) difera de la un sortiment de ceai la altul in functie de felul in care frunzele au fost tratate, variatiile se reflecta mai mult in gust, puterea antioxidanta fiind comparabila.

            SFATURI PRACTICE LEGATE DE CONSUMUL DE CEAI

Ceaiul baut in timpul mesei scade absorbtia fierului din alimente cu pana la 80% din cauza prezentei taninurilor. Persoanele cu risc crescut de anemie (vegetarienii, copiii, adolescentele si femeile inainte de menopauza) trebuie sa astepte 1-2 ore dupa masa, inainte de a bea o ceasca cu ceai. Consumat intre mese, ceaiul nu mai prezinta acest dezavantaj.

Culoarea ceaiului este determinata de lungimea intervalului de infuzie a frunzelor:

  • Ceaiul deschis la culoare este infuzat o perioada scurta, contine cu atat mai multa teina si mai putine taninuri, deci are un efect stimulator
  • Ceaiul inchis la culoare este infuzat timp indelungat si este bogat in taninuri care au un efect de relaxare.

Ceaiul are nevoie de o perioada de minim 2 minute pentru ca antioxidantii si alcaloizii pe care ii contine sa fie eliberati in apa calda. Ceaiul verde este bogat in catechine, iar cel negru in theaflavine si thearuline. Niciun ceai negru nu contine catechine, acestea fiind distruse in timpul procesarii procesului de uscare.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *